Direct To Garment
Wat is Direct To Garment?
Direct To Garment of gewoon DTG (ook wel Digitaal rechtsreeks op textiel printen) is een niet zo oude druktechniek. Net zoals digitale flex/flock, maakt DTG gebruik van inkjet technologie met een zeer hoge kwaliteit. Deze inkten zijn wel specifiek ontworpen om rechtsreeks op (katoenen) textiel te kunnen drukken. Men kan een DTG-printer eigenlijk vergelijken met een aangepast inkjet papierprinter specifiek om textiel te bedrukken. Opstartkosten zijn hier nihil waardoor de bedrukking meteen van start kan gaan zonder enige aanpassing aan de afbeelding.
Alvorens men op het textiel kan drukken moet er eerst een speciale coating geplaatst worden op de katoenen ondergrond. De speciale coating zorgt ervoor dat de inkt op de textiel blijft plakken. Polyester is niet geschikt voor DTG en 50/50 (50% katoen/50% polyester) textiel is vaak afgeraden.
Daarna wordt er via de computer de opdracht gegeven om de bedrukking te starten. De DTG-printer doet zijn werk en enkele minuten later is de bedrukking klaar. De tijd hangt af van verschillende factoren. Een donkere ondergrond vraagt een extra witte onderlaag om een mooie bedrukking te kunnen garanderen, hierdoor kan het bij donkerkleurige textiel langer duren eer de bedrukking klaar is.
Nadat de DTG-printer gedaan heeft met drukken, moet de textiel nog eens door een droogtunnel of geperst worden met een hotpers om de bedrukking te laten drogen.
DTG is de makkelijkste manier om een mooie full-color print te verkrijgen.
In tegenstelling tot digitale flex/flock is hier geen achtergrond. Kleine hoeveelheden is zeker een aanrader voor deze druktechniek.
Voordelen
- Geschikt voor kleine oplages
- Uitstekend voor persoonlijke personalisaties zoals foto’s, afbeeldingen, … in full-color
- Kan stuk per stuk gedrukt worden
- Stuk per stuk druk kan vrij snel gebeuren
- Indien correct gewassen, vrij duurzaam
- Onbeperkt keuze in kleuren (digitale print)
- Kleine details mogelijk
- Kan werken met kleurenovergangen
- Kan werken met rasters
Nadelen
- Duurder dan eender welke andere druktechniek (met uitzondering borduren)
- Niet aangeraden voor grote oplages
- Langzaam, zeker bij donkerkleurig textiel (witte onderlaag)
- Pantone-kleuren worden omgezet naar CMYK-kleuren
- Enkel mogelijk met katoenen textiel (75% katoen is zeker vereist)
- Na de eerste was kan de bedrukking minder fel overkomen (tot zeker 10% minder)